Подпись: рейтинг ресторанів
молекулярної кухні

Серед безлічі ресторанних рейтингів світу щорічний хіт-парад журналу Elite Traveler стоїть осібно. Причиною є власна думка критиків видання, яка часто розходиться з прийнятими. У рейтингу журналу, зрозуміло, передовсім ті заклади, які у всіх на слуху і відзначені не однією зіркою Мішлен. Але сюрприз щороку полягає в тому, які місця дістаються цим ресторанам.

 

 

Найвищу відзнаку Мішлен за правом отримав нью-йоркський Daniel. Вишуканий інтер'єр з величними арками та колонами, срібло і кришталь на столах - лише оформлення для справжньої гастрономічної подорожі. Фарширований морський окунь і тушковані баранячі реберця з молодою морквою... Сюди приходять, щоб насолодитися стравами зоряного шеф-кухаря Даніеля Булюда.

Описание: 5-_2013-02-20_122133.jpg

 

 

 

Журнал The Restaurant називає П'єра Ганьєра одним з трьох кращих шеф-кухарів світу. Глибокі знання канонічної французької кухні дозволяють йому постійно експериментувати і водночас завжди залишатися в рамках традицій. Меню Pierre Gagnaire постійно зазнає змін. У просторому ресторані в готелі Balzac знайшлося місця трохи більше, ніж для дюжини столиків. Комфортна посадка дозволяє зосередитися на гастрономічних враженнях. Особливу увагу слід звернути на глазуровану качку з кмином і мармеладом, перепелів з ​​паштетом з качиної печінки. Цікаві і зовсім вже незвичайні експерименти маестро: риба з шоколадом і полуниця з перцем. Мало не головну роль в трапезі П'єр Ганьєр відводить десертам, при приготуванні яких проявляє феноменальну фантазію. Чого тільки вартий сирний мус з куркумою, апельсином, абрикосом та шматочками моркви! Культовий статус ресторану забезпечує величезну чергу: бронювати столик краще місяця за два.

Описание: 4-_2013-02-20_122150.jpg

 

 

 

У нью-йоркський ресторан Per se в будівлі центру Time Warner, що виходить вікнами в Центральний парк, записуватися потрібно теж за два місяці. Посадочних місць - всього 74. Кожен стіл обслуговує команда з п'яти-шести офіціантів. Засновник ресторану Томас Келлер любить примовляти, що, поважаючи їжу, кожен поважає життя і самого себе. Їжу тут справді поважають: більше 20 грамів на тарілку не кладуть. Зате змін страв може бути і 10, і 20. Меню постійно змінюється, тому говорити про страви, які варто спробувати, некоректно. Якщо все ж попадеться заливна дичину - обов'язково замовте. Крім основного залу, в ресторані є бар, вітальня і винний льох.

Описание: 3-_2013-02-20_122212.jpg

 

 

 

"Срібло" за версією Elite Traveler отримав The Fat Duck, розташований в селі Брей неподалік Лондона. Журнал Restaurant уже встиг охрестити заклад, що відкрився в 2005 році, кращим рестораном світу. Експерти Elite Traveler згодні з тим, що The Fat Duck - зірка. Більш ніж скромна будівля на сільській вулиці, більш ніж скромний інтер'єр всередині. Однак цінителі молекулярної кулінарії записуються за місяць, щоб потрапити за столик до шефа Хестона Блюменталя. Пан Блюменталь всіляко намагається уникати модного словосполучення "молекулярна кухня", але при цьому пропонує покуштувати шербет із сардин, бісквіт з крабів або голубів з фісташковим соусом. Тут червоне желе може виявитися на смак апельсиновим, а помаранчеве - буряковим. Загалом, відомі фокуси молекулярних шефів, але тільки доведені до досконалості.

Описание: 2-_2013-02-20_122236.jpg

 

 

 

Схоже, це рецепт: хочеш стати зіркою ресторанного бізнесу - займайся молекулярної кухнею. Але перемога не гарантована. Прикладів безликих закладів з твердим борщем або рідким хлібом чимало. Секрет успіху знають одиниці. Наприклад, шеф Грант Акец, ресторатор в четвертому поколінні. У 2005 році він відкрив в Чикаго ресторан Alinea, який відразу ж здобув славу одного з найпопулярніших закладів США. У ресторані два варіанти меню - на 13 змін страв і на 24. На кухні, що схожа на лабораторію, працюють 25 кухарів. Багато приладів для приготування страв за законами фізики та хімії Акец винайшов сам. Наприклад, "антисковороду", робоча поверхня якої не нагрівається, а охолоджується до -34 С. Примітно, що в розробці дизайну як самого ресторану, так і зовнішнього вигляду багатьох страв, брав участь італійський модельєр Ерменеджільдо Зенья.

Описание: 1-_2013-02-20_122256.jpg

 

5 місце4 місце
3 місце
2 місце
1 місце